Home > Arval blog > Conduită preventivă cum reacționăm în trafic în situații limită?

Conduită preventivă cum reacționăm în trafic în situații limită?

Conduită preventivă cum reacționăm în trafic în situații limită?

Luni, Noiembrie 5, 2018

Condusul poate fi o reală plăcere, de aceea mulți șoferi își creează chiar și ritualuri pe care le au la volan – ascultă un anumit tip de muzică, joacă jocuri de condus, au emisiunile preferate sau anumite rute pe care merg de obicei. Însă să conduci nu poate fi mereu o plăcere, în special din cauza traficului aglomerat din marile orașe sau de pe cele mai circulate rute naționale. De aceea, mulți șoferi se văd deseori puși în situații inedite în trafic. Nerăbdarea de la orele de vârf, graba și nervii pot duce la incidente neplăcute atunci când ești la volan. De aceea trebuie să știi cum să reacționezi în trafic în situații limită.

Ca șofer Arval vei avea un contract de leasing operațional care să te protejeze de eventualele incidente care pot apărea în trafic, însă trebuie să știi cum să reacționezi atunci că ești pus într-o situație limită.

  1. Apasă frâna și fă toate manevrele necesare pentru a evita eventualele coliziuni

Atunci când ești pus într-o situație limită trebuie să reacționezi rapid și ai la dispoziție doar câteva secunde care îți pot schimba viața. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci atunci când te afli într-o situație limită este să apeși frâna sau să accelerezi, în funcție de situația în care te afli. De asemenea, pe moment e bine să tragi aer în piept și să încerci să prevezi eventualele manevre care ți-ar putea salva viața (evitarea unui obstacol, frână, accelerație, întoarcere, virare). Rămâi concentrat pentru că la volan responsabilitatea e în mâinile tale.

  1. Păstrează-ți calmul

Este foarte important să rămâi calm și echilibrat atunci cînd conduci, chiar dacă te lovești de o situație neplăcută în trafic. Din cauza nerăbdării și a agitației, se poate crea o atmosferă tensionată. Păstrează-ți calmul, ieși din mașină doar dacă e neapărat nevoie și nu instiga ceilalți șoferi. Recomandăm o atitudine pozitivă și disponibilitate spre a-i ajuta pe ceilalți șoferi aflați în trafic.

  1. Sună la un număr de urgență

Cel mai important lucru pe care îl poți face, în funcție de gravitatea situației, este să apelezi un număr de urgență care te poate ajuta în situații limită. Nu uita că ai în portbagaj o trusă sanitară și poți acorda chiar tu  primul ajutor, în așteptarea ambulanței. Specialiștii antrenați să intervină în astfel de incidente vor ști să te sfătuiască pe moment pentru ca tu să rămâi în siguranță.