Home > Arval blog > Cum sa manageriezi inteligent cresterea numarului de vehicule electrice in flota ta

Cum sa manageriezi inteligent cresterea numarului de vehicule electrice in flota ta

Cum sa manageriezi inteligent cresterea numarului de vehicule electrice in flota ta

Luni, Februarie 24, 2020

Te-ai gandit vreodata ce impact ar avea asupra profitului companiei tale daca ai aduce treptat in flota ta vehicule electrice? Sau in cat timp ai putea amortiza costul unor astfel de masini prin economiile de combustibil (si nu numai)?

Migrarea catre mobilitatea electrica devine o realitate din ce in ce mai presanta. De la discursurile din mediul social care se axeaza tot mai mult pe poluarea mediului si pe rolul pe care vehiculele il joaca, pana la normele UE care trebuie adoptate si aplicate de catre tarile membre, totul pare sa anunte o schimbarea majora in piata flotelor auto.

Se preconizeaza, astfel, ca pana in 2025 mai mult de jumatate din vehiculele produse vor fi electrice, urmand ca numarul lor sa creasca pana la 70% in 2030. (sursa: ebook Arval “Fast forward to electric vehicles”)

Producatorii de masini din intreaga lume au inteles deja aceasta tendinta si s-au adaptat din mers atat cerintelor din piata, cat si reglementarilor legislative. Mai mult decat atat, tarile cu economii puternice si-au declarat deja interesul pentru adoptia vehiculelor electrice si intentia de a reduce inițial si apoi elimina accesul vehiculelor care au motoare cu combustie interna in zonele puternic urbanizate.

Daca ai o flota auto (pentru retail, distributie, transport, etc.) aceste tendinte din piata iti creeaza, cel mai probabil, o presiune suplimentara. 

Sunt vehiculele electrice o investitie cu adevarat buna? Ce avantaje iti aduc motoarele electrice? De ce ai nevoie de leasing operational pentru innoirea flotei cu vehicule electrice?

Iti prezentam, in continuare, raspunsuri pe care stim ca le cauti pentru a lua decizia potrivita pentru flota ta.

Care sunt avantajele flotelor cu vehicule electrice si cum te ajuta acestea sa te mentii relevant pe piata:

  1. Masinile electrice nu sunt o amenintare pentru mediul inconjurator. Peste 30% din emisiile de CO2 din UE sunt rezultatul activitatilor de transport. Vehiculele electrice nu au astfel de emisii, favorizand mentinerea unei calitati ridicate a aerului atat pe drumuri si autostrazi, cat si in orase si localitati. Cu o flota de vehicule electrice esti in siguranta pe termen lung in raport cu reglementarile care vizeaza protectia mediului si eventualele amenzi si limitari care decurg din acestea.

  2. Poti alege dintr-o varietate de modele si categorii de masini, in functie de nevoile companiei tale. Daca in urma cu 5 ani vorbeam de un numar limitat de variante pentru vehiculele electrice, acum aceasta piata arata cu totul diferit - producatorii au diversificat si extins productia pentru o serie de modele: de la masini foarte mici si altele pentru oras, pana la masini compacte, puternice, off-road si vehicule pentru diferite industrii.

  3. Sunt nu doar economice, ci mai ales profitabile Combinand evolutia tehnologica cu avantajele financiare (costuri de mentenanta mult mai mici, costuri de consum, etc.) reusesc mentinerea la un nivel optim al TCO-ului (costul total de proprietate).

  4. Numarul statiilor de incarcare este in continua crestere. Potrivit Greentechmedia, Europa urmeaza sa puna in functiune 9 milioane de statii de incarcare in spatiile rezidentiale si 1,6 milioane in spatiile publice pana in 2030. Si in Romania lucrurile evolueaza foarte rapid din perspectiva retelelor de incarcare a masinilor electrice. la ora actuala in toate orasele importante din tara exista cel putin cateva puncte de incarcare de putere medie (22 kW) ai minimum o statie rapida (50 kW). Pentru a gasi statia de incarcare cea mai apropiata poti folosi PlugShare - harta dinamica a statiilor de incarcare din Romania si din lume. 

  5. Vehiculele electrice sunt proiectate pentru conectivitate. De la monitorizarea masinilor pe traseu la optimizarea rutelor, evitarea accidentelor, transmiterea de date si rapoarte in timp real, monitorizarea comportamentului soferilor din flota la volan si comunicarea facila cu acestia, masinile electrice permit conectarea la o serie de aplicatii si solutii care te ajuta sa cresti profitabilitatea flotei. 

 

De ce sa apelezi la leasing operational pentru achizitionarea lor

Companiile externalizeaza în mod regulat numeroase servicii secundare catre operatorii specializati pentru a se degreva de o serie de activitati consumatoare de timp (service, mentenanta, reparatii, asigurare, etc.). 

Iata cateva avantaje pe care le vei avea odata ce te decizi sa-ti innoiesti flota prin sistemul de leasing operational:

  • externalizezi toate formele de riscuri referitoare la vehicul;

  • scurtezi durata de timp alocata gestionarii flotei;

  • ai un control mult mai eficient asupra costurilor;

  • te concentrezi mai bine pe obiectivele tale de business si eviti consumul suplimentar de resurse (umane, de timp, financiare, etc).

 

Cum te putem noi ajuta

Odata ce devii clientul Arval vei avea o persoana dedicata care se va ocupa de toate aspectele legate de flota companiei tale: account manager-ul.

Fie ca este vorba despre negocierea termenilor si beneficiilor la achizitie, fie de gestionarea operatiunilor de service si de reparatii ale vehiculelor tale (sau orice alt aspect legat de flota companiei tale) – te poti baza pe account manager-ul desemnat care va stabili o relatie de lucru stransa cu tine si cu soferii din flota ta. Account Managerii Arval vor gasi intotdeauna solutia potrivita nevoilor tale punctuale.