Home > Leasing operațional versus leasing financiar

Leasing operațional versus leasing financiar

 Leasing operațional versus leasing financiarAtunci când mobilitatea devine o necesitate pentru compania dumneavoastră, vă găsiți în situația de a face o alegere cu largi implicații pe termen mediu și lung. Achiziția unei flote auto presupune dincolo de tipul de autovehicule și brand, o decizie economică, iar alegerea între leasingul operațional și cel financiar trebuie bazată pe cunoașterea celor două tipuri de leasing și a felului în care acestea funcționează.

Diferența dintre două forme de bază de leasing, operațional și financiar, se bazează în principal pe cine deține activul închiriat, ce fel de servicii contabile și fiscale presupun,  cine suportă cheltuielile și costurile de funcționare, dacă există opțiunea de cumpărare sau nu și care este termenul de finalizare al contractului.

Diferența intre leasing financiar si operational poate fi evidentiata pornind de la:

 

Ownership – primul dintre cele mai importante aspecte atunci când vorbim despre alegerea tipului de leasing este cel de ownership. Dacă vă doriți ca la finalul contractului să păstrați vehicului în flota dumneavoastră, atunci leasingul financiar este răspunsul. Dacă, în schimb, vă doriți eficiență, precum și schimbare rapidă a automobilului cu unul nou la final de contract, alegerea va merge către leasingul operațional.

 

Rate lunare Leasingul operațional presupune avans 0 și rate fixe pe întreaga durată a contractului,  in timp ce leasingul financiar include o dobândă variabilă, ce se schimbă în funcție de dobânzile de referință.

 

Responsabilități – dacă veți opta pentru un leasing financiar, întreaga responsabilitate de mentenanță va rămâne la dumneavoastră. Achiziția unei flote de masini în regim de leasing operațional vă va degreva în totalitate de grija flotei, deoarece o echipă de specialiști vă vor oferi suportul tehnic în permanență.

 

Contabilitate și birocrație – în cazul contractul de leasing operaţional nu se plăteşte un avans la începutul contractului, în timp ce în cazul leasingul financiar trebuie menționată valoarea ieşirilor de numerar. În plus, leasingul operațional auto mai vine cu un avantaj: datorită faptului că vehiculele nu se regăsesc în bilanț, indicatorii financiari ai firmei dumneavoastră se vor îmbunătăți.

 

Legăturile cu terți – leasingul operațional de la Arval presupune și externalizarea formalităților de negociere și eliminarea multiplelor legături cu terțe părți implicate în acest proces.  Daca optati pentru un contract în leasing financiar, toate aceste aspecte de gestionat trec în grija dumneavoastra.

 

In concluzie,definitia sintetica a leasingul operational auto este redata de transferul dreptului de utilizare al unei masini catre o companie de lasing operational, catre care se va plati o rata lunara fixa care include atat finantarea masinii cat si alte costuri sau servicii suplimentare asociate, precum: dobanzi,taxe, costuri administrative, asigurari, pneuri, gestionare carburant, mentenanta si reparatii.Toate riscurile sunt suportate de catre firma de leasing operational, inclusiv valoarea de revanzare a masinii dupa perioada contractuala.

Arval România oferă utilizatorilor vehiculelor oportunitatea ca, după restituirea autovehiculului și încheierea contractului,  să achiziționeze vehiculului. Oferta de vânzare se adresează utilizatorului vehiculului, acesta având posibilitatea de a contacta Arval România, cel mai devreme cu 4 săptămâni înainte de data stabilită pentru restituirea autovehiculului.