Cum ajunge road safety să fie unul dintre beneficiile leasingului operațional?

Siguranta 25 May 2023

Poate la prima vedere pare un pic forțat, dar siguranța pe șosele (sau road safety) poate fi unul dintre beneficiile leasingului operațional. Nici o grija, explicam totul in cele ce urmează. Iar companiile care sunt interesate de flote pot să studieze îndeaproape acest aspect, susținut cu argumentele noastre.

Acest articol face parte din strategia noastră de înrolare la principiul pe care Națiunile Unite l-au promovat anul acesta în perioada 15-21 mai, cu ocazia celei de a 7-a ediții a săptămânii pentru siguranță rutieră. Toate detaliile sunt aici.

Acum, argumentele: achiziționarea unor vehicule noi și sigure, mentenanța și service-ul regulat, înlocuirea autovehiculelor vechi, monitorizarea flotei și instruirea șoferilor, asigurările și asistența rutieră, contribuie toate la siguranța în trafic, sunteți de acord? Iar Arval, o companie care oferă soluții de leasing operațional full service, respectă fiecare dintre aceste aspecte. Pentru că suntem furnizori de soluții de mobilitate sustenabila!

Așa cum spun și datele oficiale oferite de UN, accidentele rutiere reprezintă una dintre principalele cauze de deces și dizabilitate la nivel mondial, cu aproximativ 1,3 milioane de persoane ucise și până la 50 de milioane de persoane rănite în fiecare an. Pentru persoanele cu vârste cuprinse între 5 și 29 de ani, nu există o amenințare mai mare pentru viața lor. La nivel global, unu din patru decese survine în rândul pietonilor și bicicliștilor. Cunoscând toate aceste cifre și fiind conectat cu ceea ce se întâmplă în traficul autohton, putem spune că o flotă de mașini noi, de calitate, întreținute profesional, periodic și de service-uri atestate, contribuie la siguranța în trafic.

Cum poți evita accidentele prin condus defensiv?

Conducerea defensivă este esențială pentru menținerea siguranței pe șosele, indiferent dacă conduceți o mașină personală sau un vehicul în leasing operațional. Acest stil de condus în siguranță implică adoptarea unor comportamente și practici care să vă ajute să evitați accidentele și să răspundeți în mod corespunzător situațiilor neprevăzute.

Iată câteva aspecte cheie pe care trebuie să le luați în considerare pentru a vă îmbunătăți tehnicile de conducere defensivă:

  1. Atitudinea la volan: o atitudine pozitivă și responsabilă la volan este atuul unei conduite defensive. Înțelegeți că nu sunteți singurul participant în trafic și că fiecare acțiune pe care o întreprindeți poate avea consecințe asupra celorlalți. Respectați regulile de circulație și fiți politicoși cu ceilalți șoferi.
  2. Viteza: respectați limitele de viteză și adaptați-vă viteza în funcție de condițiile meteorologice, de drum și de trafic. Viteza excesivă reduce timpul de reacție și crește riscul accidentelor.
  3. Atenția în trafic: fiți mereu atenți la ce se întâmplă în jurul mașinii și verificați periodic oglinzile retrovizoare. Observați mișcările celorlalți participanți la trafic și fiți pregătiți să reacționați în funcție de situație.
  4. Poziționarea în trafic: ocupați corect banda de circulație și mențineți o distanță de siguranță față de vehiculele din față și din spate. Acest lucru vă oferă mai mult spațiu pentru a reacționa în cazul în care se produce o situație neprevăzută.
  5. Anticiparea pericolului: învață să anticipezi situațiile de risc și să identifici semnele unui posibil pericol. De exemplu, un șofer care conduce haotic ar putea fi o sursă de pericol, iar o mașină care depășește linia continuă a benzii ar putea indica o intenție de depășire nepotrivită.
  6. Pericolul multitaskingului: multitaskingul la volan, cum ar fi utilizarea telefonului mobil sau reglarea sistemului de navigație, poate fi un obicei riscant și periculos. Aceste acțiuni vă distrag atenția de la condus și vă expun la riscul accidentelor. Dacă trebuie să faceți o acțiune care necesită atenție, opriți mașina într-un loc sigur și efectuați acțiunea respectivă.
  7. Planificarea din timp a călătoriei: planificați-vă ruta înainte de a pleca la drum. Acest lucru vă permite să evitați traseele aglomerate și să aveți o idee clară despre direcția în care trebuie să mergeți, reducând astfel necesitatea de a face ajustări de ultim moment. De asemenea, asigurați-vă că vă odihniți suficient înainte de a conduce, mai ales pe distanțe lungi, pentru a evita oboseala la volan.

Toate aceste strategii de conducere defensivă contribuie la un trafic mai sigur și un șofat mai plăcut, atât pentru dumneavoastră, cât și pentru ceilalți participanți la trafic. Mai mult, ele ar putea salva vieți. Ele sunt valabile indiferent dacă sunteți proprietarul vehiculului sau dacă îl utilizați prin leasing operațional. În cele din urmă, obiectivul este același: ajungeți în siguranță la destinație și-i ajutați și pe ceilalți șoferi să facă la fel.

Arval: mobilitate sustenabilă, management eficient și în siguranță al flotelor

Continuând discuția despre siguranța la volan și importanța conducerii defensive, putem observa cum aceste principii pot fi aplicate și la nivel de flote de vehicule, precum cele gestionate prin leasing operațional, mai ales atunci când autovehiculele sunt urmărite prin sistem GPS de un manager de flotă, care poate interveni activ pentru corectarea comportamentului unui șofer nerăbdător sau nedisciplinat, iar acest lucru se traduce atât printr-un trafic mai curat, dar și o economie de combustibil.

Arval oferă soluții de gestionare a flotelor concepute pentru a promova o abordare sigură și sustenabilă a mobilității. Unul dintre produsele noastre, Arval Connect, reprezintă un exemplu în acest sens. Acesta folosește tehnologia GPS pentru a monitoriza vehiculele din flote, oferind astfel un control sporit asupra activității acestora.

Siguranța flotelor este o preocupare majoră pentru orice companie care operează cu flotă de vehicule. Prin utilizarea unui instrument precum Arval Connect, managerii de flote pot urmări în timp real locația și comportamentul de conducere al fiecărui vehicul, făcând astfel posibilă identificarea și abordarea rapidă a eventualelor probleme.

Iar prin leasing operațional, companiile au posibilitatea de a-și actualiza constant flota de vehicule cu modele noi, care răspund ultimelor exigențe în ce privește siguranța pe șosele. Acestea pot include funcții avansate de asistență la condus, sisteme de frânare automată, senzori de atenționare la depășirea benzii și multe altele sisteme moderne de siguranță. În plus, contractul de leasing operațional include întreținerea regulată a vehiculelor în unități atestate și certificate de producătorii auto, asigurându-se astfel că acestea funcționează la cele mai înalte standarde și reducând riscul de accidente cauzate de defecțiuni mecanice. În plus un șofer care știe că mașina pe care o conduce este sigură, este un șofer care nu duce grija defecțiunilor tehnice, mai relaxat, atent la condus.

Citiţi mai departe Show less