Safe driving tips pentru o vacanță liniștită și drumuri în siguranță

Siguranta 9 Aug 2023

Este sezonul vacanțelor și al momentelor frumoase petrecute în familie. Fiecare vară vine la pachet cu o mulțime de amintiri, iar în 2023 cu siguranță nu trebuie să faceți rabat de la o relaxare binemeritată.

Pentru ca totul să fie perfect în concediul din această vară, noi v-am pregătit un ghid util cu informații despre cum să conduceți în siguranță pentru a vă asigura că momentele dumneavoastră de odihnă sunt lipsite de întâmplări nefericite, cu atât mai mult cu cât sunteți însoțiți si de familie.

Părerea noastră este că pentru a ajunge la destinație în siguranță nu trebuie doar să respectați regulile de circulație, ci este important să țineți cont și de conduita în spatele volanului și de impactul pe care o are aceasta asupra celorlalți participanți la trafic.

Și pentru că vorbim de trafic, destinație, mașini, și mai presus de toate, siguranță, soluțiile Arval de mobilitate sustenabilă prin servicii de leasing operațional (înseamnă leasing automobile cu o chirie lunară care include toate cheltuielile cu întreținerea mașinii) pot fi consultate aici, pe site. Noi ne asigurăm că orice călătorie,  fie că este de afaceri sau cu familia, să fie făcută în siguranță, sustenabil,  și de ce nu, o amintire plăcută. Pentru că apelând la serviciile Arval, mașinile din flotă companiei sunt întotdeauna noi, dotate cu elemente de siguranță moderne, cu revizii și inspecții la zi, au cauciucuri potrivite sezonului și întreținere în service-uri de producător sau certificate.

10 reguli pe care să le respectați pentru a avea o călătorie sigură

Pe lângă pregătirea mașinii pentru drum, vă vom prezenta 10 reguli de care trebuie să țineți cont pentru a evita situațiile rutiere neplăcute. Imediat după ce ați verificat nivelul uleiului din motor, nivelul lichidelor de răcire, presiunea din anvelope, sistemul de frânare și iluminatul, asigurați-vă că setul de prim ajutor este complet, la fel și echipamentele de care puteți avea nevoie în cazul unei anvelope sparte sau al unei baterii descărcate.

Mai mult decât atât, este recomandat să vă odihniți înainte de o călătorie. Oboseala vă poate inhiba multe dintre abilități și are un efect similar cu cel al consumului de alcool. Așadar, dormiți cel puțin 7 ore înainte de un drum lung și începeți dimineața cu un mic dejun sănătos și revigorant.

Acestea sunt sfaturile noastre pentru o călătorie sigură:

  1. Purtați centura de siguranță de fiecare dată când vă deplasați

Primul și cel mai important pas este să conectați centura de siguranță imediat ce ați urcat la volanul mașinii dumneavoastră. La fel trebuie să procedeze și pasagerii, indiferent de locul pe care aceștia îl ocupă în mașină. Acest sistem de siguranță poate face diferența în cazul unui accident rutier, din acest motiv este obligatorie purtarea centurii, iar lipsa ei poate atrage consecințe ale legii.

  1. Poziționarea corectă a capului pe tetieră

Tetiera mașinii dumneavoastră trebuie să fie reglată în funcțiile de nevoile personale. Nu plecați la drum până când nu găsiți o postură confortabilă și sigură la volan. Pentru a vă asigura că ați setat corect înălțimea, poziționați mijlocul capului pe mijlocul tetierei și jucați-vă cu poziționarea acesteia până când postura este una confortabilă. Lipsa unui reglaj corect este inconfortabilă și mai ales poate provoca leziuni la nivelul coloanei vertebrale și a gâtului în cazul unui accident rutier.

  1. Păstrați distanța față de mașina din față

Chiar dacă sunteți în întârziere și vă doriți să ajungeți cât mai repede la destinație, conduceți preventiv. Nu vă apropiați prea mult de mașina care circulă în fața dumneavoastră, și păstrați distanța de cel puțin 2 secunde până la aceasta. În funcție de viteza cu care circulați și greutatea mașinii pe care o conduceți trebuie să aveți suficient spațiu de frânare și alte manevre în cazul unui incident neprevăzut.

  1. Respectați limita de viteză

Viteza excesivă este principalul motiv al accidentelor rutiere. Pe lângă faptul că vă poate aduce o amendă care v-ar putea strica sejurul, intensitatea cu care apăsați accelerația poate atrage după sine și incidente cu urmări grave. Adaptați întotdeauna viteza la condițiile de drum și trafic și circulați prudent prin orașe, în apropierea școlilor sau a zonelor aglomerate.

  1. Fiți întotdeauna atent la drum

Chiar dacă discuțiile din mașină sunt interesante, piesa de pe sistemul audio vă atrage atenția sau telefonul vă anunță că ați primit un mesaj, încercați să rămâneți în permanență atent la drum. Folosiți sistemul audio al mașinii sau hands-free pentru a comunica. Mașinile din flota Arval sunt moderne, vă ajută! O clipă de neatenție este suficientă pentru vă strica vacanța.

  1. Luați pauze constante

La fiecare două ore luați o pauză de minim 15 minute în care să vă hidratați corespunzător, și să vă dezmorțiți. Exercițiile fizice ușoare sunt recomandate în aceste momente de pauză pentru că vă pot încărca de energie și vă limpezesc mintea. Sunteți în concediu, deci aveți tot timpul din lume pentru a ajunge la destinație.

  1. Telefonul poate să aștepte

Un mesaj pe telefon sau un apel vă pot distrage complet de la condus chiar și pentru o fracțiune de secundă. Și cum orice atenția este importanță, vitală atunci când conduceți, mai ale pe o distanță lungă, folosiți telefonul cu precauție, răspundeți la apeluri numai dacă este conectat la sistemul audio. Sau, apelați la “copilotul” dumneavoastră pentru a vă ajuta cu apelurile, playlist-ul sau pentru a modifica harta pe GPS.

  1. Nu consumați alcool înainte să vă urcați la volan

Chiar dacă sentimentul pe care-l simțiți în aceste momente de relaxare vă duce cu gândul la o băutură rece servită pe șezlong, nu consumați băuturi alcoolice înainte de a pleca într-o astfel de călătorie, nici măcar din cele slab alcoolizate. De asemenea, evitați să conduceți chiar și atunci când ați consumat cu o seară înainte, sau alegeți mijloacele de transport în comun dacă ați făcut acest lucru.

  1. Anticipați fiecare mișcare din trafic

Analizați cu atenție comportamentul tuturor participanților la trafic care vă sunt raza vizuală și asigurați-vă bine înainte de a executa orice manevră. Fie că sunt pietoni, persoane pe scootere, trotinete electrice, bicicliști sau motocicliști, fiecare participant la trafic îți poate influența modul în care reacționezi atunci când ești la volan. Nu ești singurul participant la trafic și trebuie să ții cont că oricare dintre aceilalți ar putea face o mișcare neprevăzută, sau chiar o greșeală care să ducă la un accident.

  1. Verificați constant starea tehnică a mașinii

Ascultați sunetele pe care le scoate mașina și dacă sunt neobișnuite, verificați proveniența acestora. De asemenea, documentați-vă bine despre fiecare martor aprins în bord și nu vă deplasați dacă nu sunteți sigur pe siguranța mașinii. Mai mult decât atât, înainte de a porni la drum este bine să faceți o  verificare a  mașinii.

Concluzii înainte de a vă spune “Drum bun!

În perioada verii drumurile sunt mai aglomerate decât în alte perioade din an, de aceea siguranța la volan este importantă în momentul în care plecați în concediu. Prin respectarea unor reguli simple, precum cele de mai sus, nu doar protejați viața dumneavoastră și a celor dragi, dar veți contribui și la crearea unui mediu de condus mai sigur pentru ceilalți participanți la trafic.

Fiecare călătorie începe cu o centură de siguranță bine fixată și se termină cu un vehicul parcat în siguranță. Între aceste două momente, concentrarea, respectul față de reguli, anticiparea și o mașină bine întreținută sunt esențiale pentru a ajunge cu bine la destinație.

Drum bun și vacanță plăcută!

Echipa Arval

Citiţi mai departe Show less