5_sfaturi_iarna

CELE MAI BUNE 5 SFATURI DE INTRETINERE A MASINII IARNA

Siguranta 5 Nov 2020

A venit sezonul rece si cu siguranta v-ati dat seama de asta atunci cand ati fost nevoiti sa scoateti racleta din dotare in fiecare dimineata. Zapada si poleiul au inceput sa ingreuneze circulatia, punand mai multa presiune pe autoturism si pe componentele acestuia. Odata cu aceste conditii, trebuie sa ne gandim ca noi, cat si autoturismul propriu sau achizitionat prin leasing operational suntem supusi unor conditii mai grele. Este adevarat ca in cazul unei masinii prin leasing auto rulate toate masurile pentru buna functionare si siguranta a autoturismului si a soferului sunt luate de catre firma cu care este semnat contractul, dar asta nu inseamna ca beneficiarii sunt scutiti de orice actiune preventiva.

Inainte de a incepe enumerarea sfaturilor suntem siguri ca masina dumneavoastra are efectuat un control amanuntit, iar daca nu, iata primul sfat pe care vi-l oferim:

Efectuati un control amanuntit al autoturismului
Un prim pas in a ne asigura ca masina este pregatita pentru sezonul rece este acela de a efectua un control amanuntit al acesteia, in cadrul unui atelier auto. In urma acestui control putem afla despre micile probleme ale autoturismului pe care nu le-am sesizat pana acum, dar in conditii mai grele ne-ar fi putut pune viata in pericol. In cazul unei masini parte dintr-o flota de masini inchiriata prin leasing operational acest control va fi efectuat de catre compania de leasing operational, iar in timpul acestuia veti putea circula cu o masina provizorie ce a trecut de toate testele din atelierul auto.

Anvelopele speciale de iarna sunt recomandate
Multi dintre noi s-au obisnuit cu schimbarea anvelopelor de doua ori pe an -  iarna si vara - dar se pare ca un nou tip de anvelope este la mare cautare pentru a simplifica procesul. Este vorba despre anvelopele all-season ce nu necesita schimbare de doua ori pe an. Recomandarea noastra este sa apelati la cauciucurile speciale de iarna, confectionate din compusi de cauciuc care le fac mai silentioase si mai aderente. Stim ca schimbatul anvelopelor de doua ori pe an este un proces obositor, dar doar in acest fel putem preveni degradarea acestora.

Achizitionati stergatoare noi de parbriz
Dupa cum spuneam mai sus, masina este supusa unor conditii mai grele precum asezarea zapezii pe parbriz si inghetarea acestuia. In acest caz se recomanda achizitionarea unor stergatoare noi pentru a facilita mentinerea unei vizibilitati cat mai bune in timpul mersului, dar si inlaturarea zapezii de pe parbriz cu mai multa putere. Foarte important aici este ca atunci cand parcati in conditii de inghet sau ninsoare sa opriti stergatoarele. In caz contrar, acestea pot ingheta, iar motorul stergatoarelor se va lupta ca acestea sa porneasca. In acest caz, motorul acestora risca sa se arda.

Verificati antigelul
Acesta este primul lucru la care se gandesc toti soferii odata cu venirea iernii, indiferent de metoda de achizitionare a masinii, prin leasing operational, leasing financiar sau prin plata integrala. Majoritatea masinilor fabricate in ultimii ani au antigel ce poare rezista pana la 5 ani sau 200.000 de km. Pentru evitarea problemelor este foarte importanta verificarea antigelului intr-un service auto.

Verificati presiunea anvelopelor
Verificarea presiunii din anvelope este o actiune ce necesita efectuata o data pe luna pentru siguranta soferului si a masinii. Odata cu venirea iernii, temperaturile scazute au un impact direct asupra anvelopelor, presiunea acestora scazand la randul lor. Presiunea anvelopelor are un efect important asupra manevrabilitatii si a uzurii acestora. Iarna este recomandata mentinerea presiunii anvelopelor cu 0,2 bari mai mare.

Tinand cont de sfaturile enumerate mai sus si avand un chit de prim ajutor amplasat in torpedou pentru a fi mai la indemana fata de cel din portbagaj, veti trece mai usor peste acest sezon al iernii.

Citiţi mai departe Show less